Facebook-u
Twitter-u

Najbolje rešenje je da osiguravajuće kuće promene mišljenje i odluče da osiguraju agencije, jer ukoliko konačno rešenje za dobijanje licence bude bankarska garancija, samo njih 20 od 400 će biti u mogućnosti da to sebi priušte, kaže za Nova.rs direktor agencije Viva Travel Mirko Milanović.

Zbog odluke osiguravajućih kuća da ne žele da ih osiguraju, turističke agencije u Srbiji više nisu u mogućnosti da prodaju aranžmane.

Tim povodom je danas održan sastanak borda direktora Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) na kom se raspravljalo o mogućem izlazu iz ćorsokaka u kom su se našle agencije.

Direktor agencije Viva Travel koji je prisustvovao sastanku kaže za Nova.rs da će YUTA poslati dopis osiguravajućim kućama, pre nego što one u ponedeljak donesu konačnu odluku o tome da li odustaju od pružanja usluga turističkim agencijama.

“Tražimo da to bude onako kao što je bilo, jer realno nemamo drugu opciju osim osiguranja”, kaže Milanović.

Objašnjava da bankarska garancija, koja po zakonu predstavlja jedan od načina za dobijanje licence, trenutno nije opcija.

“Ne postoji korisnik garancije. Kad su u pitanju dve firme, jedna firma drugoj traži bankarsku garaciju, i u tom slučaju je firma koja traži garanciju korisnik”, objašnjava on i dodaje:

“U ovom slučaju bi korisnik garancije trebalo da bude neka državna institucija koja bi procenjivala da li je neka agencija, na primer, otišla u stečaj, i na osnovu toga povlačila garanciju.”

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je juče da će pomenuti problem rešavati u narednih sedam do deset dana.

Milanović, međutim, tvrdi da bi takvo rešenje većinu turističkih agencija osudilo na zatvaranje.

“U zavisnosti od veličine agencije bankarske garancije moraju biti od 200 do 400 hiljada evra. Pritom, trenutno banke neće da prihvate hipoteke, znači, tu bi neki keš morao da se položi”, objašnjava on.

Iako bi, kako kaže, agencija na čijem je čelu mogla da prevaziđe taj problem, upozorava da novac za to ima veoma mali broj agencija u Srbiji.

“Po nekoj proceni u pitanju je samo 20 od 400 agencija. To bi bio ozbiljan udarac za celu branšu”, kaže on i zaključuje:

“Baš je teška pozicija. Mnoge agencije žele da nastave da rade, ali su nas osiguranja trenutno stavila u baš nezgodnu poziciju, što nije ni fer ni korektno.”

Za veće agencije rešenje i bankarska garancija

Po rečima Miloša Beluševića iz agencije “Big Blue”, za agenciju koju predstavlja bi osiguranje preko banke moglo da bude rešenje.

“Mi smo sa bankama napravili dogovor ili da položimo depozit ili da uzmemo bankarsku garanciju samo čekamo da vidimo kako će tehnički to da bude izvodljivo i automatski ćemo nastaviti sa radom”, kaže Belušević za Nova.rs.

Dodaje da, iako je ove godine imala pad prometa od oko 75 odsto, “Big Blue” ima dovoljno stredstava za bankarsku garanciju.

“U međuvremenu sva putovanja zaključena do jučerašnjeg dana realizujemo bez ikakvih prepreka. Ova situacija nas samo ograničava da zaključujemo nove ugovore o putovanjima”, objašnjava on.

Menadžerka turističke agencije “Ponte” Nina Zarić smatra da je trenutno najbolje rešenje da se postojuće licence i polise produže do kraja godine kako bi se dobilo na vremenu.

“Onda bi svi do 1. ili 15. januara, oko praznika mogli da nađu rešenje – u vidu bankovne garancije ili nečeg drugog”, kaže ona.

Naovodi da ni za “Ponte” gašenje nije opcija i da očekuju skori nastavak prodaje turističkih aranžmana.

Izvor: nova.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
23°C
Vazdušni pritisak: 1010 hPa
Padavine: 5 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 19 km/h
Sutra
25°C
2024-05-21
27°C
2024-05-22
25°C
2024-05-23
25°C
2024-05-24
26°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više