Facebook-u
Twitter-u

Lični prtljag putnika

- Lični prtljag putnika čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju, npr. odeća, obuća, predmeti za održavanje lične higijene, namirnice i drugi predmeti za ličnu upotrebu.

- Količina ovih predmeta zavisi od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, godišnjeg doba i drugih okolnosti u vezi s putovanjem i zadržavanjem putnika u našoj zemlji ili inostranstvu.

- Kao predmeti ličnog prtljaga smatraju se i litar žestokog alkoholnog pića, 1 parfem, 1 toaletna voda, 200 komada cigareta ili odgovarajuća kolicina duvanskih prerađevina, kao i lekovi za ličnu upotrebu u uobičajenoj količini. Lični prtljag se ne carini.

 Uprava carina RS - Pravila prilikom izlaska iz Srbije:

- Predmeti koji imaju istorijsku, umetničku ili kulturnu vrednost, kao i zaštićene prirodne retkosti mogu se izneti iz naše zemlje samo na osnovu dozvole Republičkog ministarstva za ekonomske veze sa inostranstvom.

- Trofeji divljači se mogu iznositi na osnovu odobrenja Republičkog ministarstva za ekonomske veze sa inostranstvom - za prepariranu divljač i njene preparirane delove, odnosno na osnovu trofejnog lista za ostale trofeje.

- Domaći i strani državljani mogu slobodno izneti iz Srbije bez ikakvog dokumenta sumu do 5.000 evra. Strani i domaci drzavljani na radu i boravku u inostranstvu (nerezidenti) mogu izneti i devize na osnovu potvrde o unosu. Potvrda važi do prvog izlaska iz zemlje.       

- Ukoliko su domaci građani na privremenom radu i boravku u inostranstvu i strani putnici privremeno uneli određene predmete u Srbiju, za koje im je izdat overen "Spisak stvari koje putnik privremeno unosi", duzni su da spisak pri izlasku predaju carinskom službeniku i pokazu robu koja je bila privremeno uneta.

- Nakon utvrđivanja istovetnosti robe, carinski službenik poništava zabelešku «PUR» u putnoj ispravi i to overava pečatom i svojim potpisom.

 Uprava carina RS - Pravila prilikom ulaska u Srbiju:

- Važno je da prijavite novac koji unosite, kako bi prilikom izlaska iz Srbije mogli uz potvrdu izdatu od strane carinskog službenika, mogli nesmetano da ga iznesete.

- Životinje, kućni ljubimci, mogu se uneti uz dokument o zdravstvenoj ispravnosti izdat iz dolazeće zemlje odn. veterinara, i takav dokument je potrebno posedovati prilikom ulaska u Srbiju.

- Strani državljani i domaći drzavljani koji zive u inostranstvu, mogu doći u našu zemlju sa vozilom stranih registarskih oznaka i koristiti ga za vreme dok traju razlozi njegovog boravka (poseta, odmor, poslovne obaveze).

- Domaći i strani državljani koji dolaze na privremeni boravak u našu zemlju mogu privremeno uneti predmete koji su im potrebni za vreme tog boravka.Predmeti se upisuju u obzrazac "Spisak stvari koje putnik privremeno unosi", sa podacima o putniku i robi koji će omogućiti identifikaciju.Spisak potpisuje i overava pečatom carinski sluzbenik, a u putnu ispravu putnika, na strani zabeleške, se upisuje oznaka «PUR» (privremeno uneo robu) sa datumom i potpisom.

 Više na ovu temu saznajte na internet prezentaciji carine www.upravacarina.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
31°C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: SSI
Brzina vetra: 7 km/h
Sutra
33°C
2024-07-21
30°C
2024-07-22
32°C
2024-07-23
31°C
2024-07-24
28°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više