Facebook-u
Twitter-u

Dok vrhunac pandemije u Evropi prolazi, a stroge mere postepeno bivaju ublažene, u mediteranskoj Evropi najvažnije pitanje je šta će biti sa turističkom sezonom. Granice su još zatvorene, u mnogim zemljama je za putnike obavezan karantin, a kafići, restorani, plaže i turističke atrakcije otvaraju se pod novim uslovima - socijalno distanciranje će sigurno važiti celog leta.

Grci su danas pohrlili na morsku obalu nakon što je više od 500 plaža ponovo otvoreno. Dočekali su ih suncobrani i ležaljke na propisanom rastojanju od četiri metra. Po pesku su pobodeni markeri za socijalno distanciranje.

"Danas se otvara novo poglavlje našeg života, posle karantina. Ovaj početak mora da bude uspešan. Želimo da sve prođe dobro, kako bismo se vratili u normalu. Ali moramo stalno da imamo na umu oprez u vezi zdravlja", rekao je Andreas Kondilis, gradonačelnik Alimosa.

Mnogima je ovo bio prvi izlazak na neko javno mesto otkako je Grčka počela da ublažava mere prošlog meseca, a poklopio se i sa prvim toplotnim talasom ove godine.

"Ovo sa koronom neće se lako završiti, moraćemo da se prilagodimo. Ne znamo kako ćemo putovati na ostrva. Mislim da treba puno dobre volje da se iz ovoga izađe", navela je Dimitra Ciora, turista.

Grčka je sa 2.800 obolelih i 160 smrtnih slučajeva prošla bolje od većine mediteranskih zemalja. Turizam generiše petinu prihoda zemlje, a predstojeća sezona zavisiće i od otvaranja granica, koje mora da bude usaglašeno u Briselu.

Italija, najveća turistička sila Evrope, koja iz rata protiv Kovida-19 izalazi teško pogođena, najavila je da će 3. juna otvoriti granice za turiste iz Evropske unije i ukinuti obavezni karantin za strane posetioce. Italijanska Vlada donela je ovakvu odluku posle maratonske, desetočasovne sednice.

Portugal, posle otvaranja restorana i kafića, takođe najavljuje otvaranje plaža za početak juna. Svaka plaža će moći da primi ograničen broj posetilaca, a ljudi će moći da se informišu o slobodnim kapacitetima preko telefonske aplikacije.

"Moraćemo da se pazimo. Nije moguće da se mi odmaramo na plaži a da policija mora da vodi računa o propisanom rastojanju. To nije posao za vojsku i policiju. Da bismo bili opušteni moramo da budemo sigurni", napomenuo je premijer Portugalije Antonio Kosta.

Austrija od ponoći otvara svoje granice prema Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, ali će se zadržati kontrola, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. U Beču najavljuju da će granice prema Švajcarskoj i Nemačkoj bez kontrole otvoriti tek sredinom juna. Do tada put tradicionalnih gostiju iz Zapadne Evrope prema toplim morima biće skoro pa nemoguć.

Izvor: rs.n1info.com

 

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
21°C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 9 km/h
Sutra
28°C
2024-03-31
27°C
2024-04-01
27°C
2024-04-02
19°C
2024-04-03
20°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više