Facebook-u
Twitter-u

Pre izlaska motornog vozila iz Srbije neophodno je obezbediti zelenu kartu za svoje motorno vozilo, koja u svojoj su┼ítini predstavlja polisu osiguranja od auto-odgovornosti u dr┼żavama ─Źlanicama sistema zelene karte (sve evropske dr┼żave). Pri obezbe─Ĺenju zelene karte, kod osigurava─Źa koji je prodaje, obavezno treba proveriti da li ona va┼żi za dr┼żavu ili dr┼żave koje se planiraju posetiti. Ova zelena karta je uslov ulaska motornim vozilom sa na┼íim registarskim oznakama u planiranu dr┼żavu (dr┼żave), u protivnom mora se platiti "grani─Źno osiguranje" koje je u osnovi skuplje. Ono ┼íto je najbitnije, ukoliko na┼í dr┼żavljanin svojim motornim vozilom i svojom krivicom pruzrokuje ┼ítetu u pose─çenoj zemlji, tu ┼ítetu ne─çe platiti on, ve─ç posredno, doma─ça osiguravaju─ça kompanija koja je prodala zelenu kartu. Ovo je osnovni razlog za┼íto zelenu kartu treba obezbediti kod pouzdanog i me─Ĺunarodno priznatog doma─çeg osigurava─Źa.

Me─Ĺutim, ukoliko na┼í dr┼żavljanin pretrpi ┼ítetu u pose─çenoj dr┼żavi krivicom dr┼żavljanina te dr┼żave, tada zelena karta, formalno, ne igra nikakvu ulogu. Savetujemo da u ovakvim slu─Źajevima obavezno treba obezbediti uvi─Ĺaj i zapisnik policije pose─çene dr┼żave, a nakon toga odmah podneti direktni od┼ítetni zahtev osiguravaju─çoj kompaniji iz dr┼żave koja je osigurala odgovornost ┼ítetnika, i koja ┼ítetu treba da isplati. U ovakvim slu─Źajevima, sigurno da na┼í o┼íte─çeni dr┼żavljanin mo┼że ra─Źunati na pomo─ç od strane doma─çe osiguravaju─çe ku─çe koja mu je izdala zelenu kartu pri obradi i naplati ┼ítete.

Dana 22.11.2011. godine kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije Multilateralnom sporazumu (MA) koji je poznat i kao Sistem registarske oznake. Ovaj sporazum su, osim Srbije, potpisali i predstavnici 32 nacionalna biroa osigurava─Źa zemalja evropskog privrednog prostora i pridru┼żenih zemalja.

Multilateralni sporazum stupio je na snagu 01.01.2012. godine, ─Źime je prestala obaveza da motorna vozila koja se uobi─Źajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije poseduju me─Ĺunarodnu kartu osiguranja od auto-odgovornosti (zeleni karton) prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica.
To prakti─Źno zna─Źi da je za vozila iz Republike Srbije od 01.01.2012. godine, prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica, kao dokaz o postojanju osiguranja od auto-odgovornosti dovoljna registarska oznaka, odnosno registraciona nalepnica koja se dobija prilikom registracije vozila.
Zemlje potpisnice Sporazuma (MA) su:

Austrija, Bugarska, Belgija, ─îe┼íka Republika, Kipar, Nema─Źka, Danska, ┼ápanija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uklju─Źiv Kanalska ostrva i ostrvo Man), Gr─Źka, Ma─Ĺarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, ┼ávedska, Slova─Źka, Slovenija, Hrvatska, ┼ávajcarska (uklju─Źiv Lihten┼ítajn), Andora, Norve┼íka i Island.

Zeleni karton tako─Ĺe nije potrebna voza─Źima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru, koja sa Srbijom ima potpisan poseban bilateralni sporazum.

Zeleni karton, kao potvrda o osiguranju od auto-odgovornosti, ostaje obavezan dokument za vozila koja se uobi─Źajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije, a kojima se ulazi na teritoriju neke od slede─çih zemalja:

Rusija, Makedonija, BiH.

Posedovanjem na┼íeg zelenog kartona prilikom boravka u nekoj od  navedenih zemalja obezbe─Ĺena vam je osiguravaju─ça za┼ítita za eventualne materijalne i nematerijalne ┼ítete koje mo┼żete pri─Źiniti tre─çim licima u saobra─çajnoj nezgodi.

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po va┼íoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
33┬░C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: I
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
36┬░C
2024-06-23
30┬░C
2024-06-24
29┬░C
2024-06-25
28┬░C
2024-06-26
27┬░C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe