Facebook-u
Twitter-u

Sankt Peterburg, poznat i kao Venecija severa, jedan je od najlep┼íih gradova sveta. On je drugi po broju stanovnika i drugi po va┼żnosti ekonomski, industrijski, nau─Źni i kulturni centar Rusije.

Sme┼íten je na u┼í─çu reke Neve u Finski zaliv - Balti─Źko more, ┼íto ga ─Źini i va┼żnim transportnim i trgova─Źkim centrom.

Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. na mo─Źvarnom zemlji┼ítu oko reke Neve u blizini mora. Time je ┼żeleo da napravi grad koji ─çe biti jedan od najlep┼íih na svetu i koji ─çe biti posve─çen umetnosti i kulturi, ali i da osigura ruski pristup Baltiku. 

Sankt Peterburg

FOTO: Josse Beaumont

Grad je od 18. do 20. veka bio prestonica Ruskog carstva, zna─Źajan evropski kulturni centar i najva┼żnija ruska luka na Baltiku. Centralni deo grada je pod za┼ítitom UNESKO-a.

Sankt Peterburg, grad prebogate istorije, prestonica kulture i umetnosti i ┼żivi dokaz mo─çi nekada┼ínjeg Ruskog carstva, najseverniji je veliki grad sveta.

Grad je dobio ime po Simonu Petru, svecu za┼ítitniku Petra Velikog. Tvr─Ĺava je kratko nosila holandsko ime Sankt Pieterburch, koje je brzo promenjeno u nema─Źko Sankt Petersburg. Posle izbijanja Prvog svetskog rata, 18. avgusta 1918. ime grada je promenjeno u rusifikovano ime Petrograd. Posle Lenjinove smrti 1924, grad je 26. januara 1924. postao Lenjingrad. Ovu odluku je donelo rukovodstvo petrogradske komunisti─Źke partije, sa obrazlo┼żenjem da je odavde Lenjin zapo─Źeo Oktobarsku revoluciju.

Sankt Peterburg

FOTO: Yury Molodkovets

Ovo su neka od naj─Źuvenijih mesta u ovom prelepo gradu. Vi┼íe detalja mo┼żete na─çi na zvani─Źnoj Facebook stranici Sant Peterburga.

Jedno od najlep┼íih mesta je Zimski dvorac koji se nalazi na obali reke na du┼żini od preko 200 metara. U njemu je carska porodica ┼żivela zimi.

Sankt Peterburg

Muzej Ermita┼ż jedan je od najlep┼íih muzeja na svetu i posle pariskog Luvra drugi po veli─Źini muzej u Evropi. Izgradila ga je ─Źuvena ruska carica Katarina Velika 1764. godine  s namerom da tu ostavi svoju  zbirku umetnina. Muzej je sme┼íten u 5 velikih zgrada i mesto je koje je nezaobilazno prilikom posete Sankt Peterburgu. Ima preko 60.000 eksponata.

Isakijevski sabor Istorija Isakijevskog sabora po─Źinje epohom Petra Velikog. Petar Veliki se rodio na dan Isakija Dalmatinskog. 1710 godine je u ─Źast svog pokrovitelja sagradio Isakijevski sabor.

Sankt Peterburg

Petergof grad parkova, dvoraca i fontana sa jednom od svetski poznatih rezidencija ruskih careva. Gornji vrt i donji park imaju 150 fontana i 4 monumentalne kaskade. Park i dvorci Petergofa pripadaju listi Svetske baštine UNESCO-a.

Petropavlovska tvr─Ĺava koja se ranije zvala tvr─Ĺava Sankt Peterburg, sagra─Ĺena na zahtev Petra I, 16. (27.) maja 1703. godine. U centru tvr─Ĺave se nalazi Petropavlovska crkva. U njoj su sahranjeni svi ruski imperatori, po─Źev od Petra I pa do Nikolaja II.

Sankt Peterburg

Pu┼íkinovo Carsko selo je poklon cara Petra Prvog svojoj supruzi u ─Źast ro─Ĺenja ─çerke, budu─çe carice Jelizavete Petrovne. Rasko┼ína carska rezidencija je nastala kada je Jelizaveta Petrovna sela na tron i poverila izgradnju ─Źuvenom italijanskom arhitekti Rastreliju. Carsko selo poznato je po rasko┼ínim salama Jekaterininskog dvorca, veli─Źanstveni park sa ─Źudesnom statuom Devojke sa razbijenim kr─Źagom. Posle Drugog svetskog rata, naporima restauratora bila je obnovljena ─Źak i ─ćilibarska soba koja je osmo ─Źudo sveta.

Nevski prospekt je glavna i najpoznatija ulica u Sankt Peterburgu. Petar Veliki je planirao da ova ulica bude po─Źetak puta za Novgorod i Moskvu.

Sankt Peterburg

Crkva Spasa na krvi gra─Ĺena je u periodu 1883-1907. godine na mestu ubistva imperatora Aleksandra II. Ubistvo imperatora se dogodilo 1. marta 1881. godine, i ve─ç slede─çeg dana, 02. marta, Gradska skup┼ítina na vanrednom zasedanju zahtevala od imperatora Aleksandra III da dozvoli gradskoj vladi da podigne spomenik ubijenom imperatoru.

Dr┼żavni Ruski muzej ÔÇô je sagra─Ĺen 1895. godine pod nazivom Imperatorski muzej ruske umetnosti imperatora Aleksandra III, a za posetioce je otvoren 1898. godine u Mihajlovskom dvorcu, sagra─Ĺenom za mladjeg sina Pavla I i Velikog kneza Mihajla. 

Letnja ba┼íta koju ─Źini ba┼íta i letnji dvorac je sagra─Ĺen na obali reka Neva i Fontanka izme─Ĺu 1710ÔÇö1712 godine prema projektu arhitekte Trezinija.

FOTO: St Petersburg Guide

Izvor: novaekonomija.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po va┼íoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
33┬░C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: I
Brzina vetra: 7 km/h
Sutra
36┬░C
2024-06-23
30┬░C
2024-06-24
30┬░C
2024-06-25
28┬░C
2024-06-26
29┬░C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe