Facebook-u
Twitter-u
Nove mere u Grčkoj – šta je od sutra zabranjeno

 

Grčka od sutra uvodi nove mere u borbi protiv koronavirusa, a među njima su obavezna vakcinacija za radnike određenih sektora, kao i nova ograničenja za objekte zatvorenog tipa. Šta treba da znate ako putujete u ovu zemlju?

Grčka vlada je donela odluku da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za stare, saopštio je premijer Kirijakos Micotakis.

Od 1. septembra vakcinacija će biti obavezna za zdravstvene radnike, a osoblje u staračkim domovima treba da bude vakcinisano najkasnije do 16. avgusta. Ko ne bude vakcinisan, biće privremeno suspnedovan s posla, upozorio je Micotakis.

Grci takođe od utorka planiraju da vakcinišu mlade od 15 do 17 godina vakcinom Fajzer/Bajontek.

Od 16. jula nadalje, samo vakcinisanim osobama biće dozvoljen ulazak u zatvorena mesta kao što su pozorišta, teretane i mesta za zabavu. Restorani, kafići i barovi  zatvorenog tipa neće dozvoliti ulaz onima koji nisu vakcinisani. Popunjenost ne sme da bude više od 85 odsto.

Postoje i su dodatna pravila u vezi sa zabavnim i rekreativnim prostorima koja stupaju na snagu 16. jula.

Samo gosti koji sede mogu biti usluženi do 31. avgusta. Nije dozvoljen nijedan oblik zabave u stojećem položaju.

Sportskim događajima mogu prisustvovati samo vakcinisane osobe, ili se mogu održavati na otvorenim prostorima i sa kapacitetom od 80 procenata. Ne sme biti više od 25.000 gledalaca na otvorenim mestima i 8.000 u zatvorenim.

Vlasnici restorana i kafića na otvorenom mogu da izaberu da li žele da primaju samo za vakcinisane ili da budu kao mešoviti prostor.

Festivali na otvorenom su dozvoljeni samo ako gosti sede i poštuju se pravila socijalnog distanciranja i dozvoljenog kapaciteta.

Poslodavci u privatnom ili javnom sektoru imaju pravo da se raspitaju da li je zaposleni vakcinisan. Vakcinisane osobe u oružanim snagama imaće pravo na petodnevno odsustvo.

Ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis rekao je da je ulaz u zatvorene prostore dozvoljen uz dokaz o vakcinaciji. Dodao je da će maloletnicima (mlađi od 18 godina) biti dozvoljen ulaz u zatvorene prostorima sa negativnim testom na koronavirus.

Ministar za digitalno upravljanje Kiriakos Pierakakis rekao je da će od vlasnici restorana i drugih preduzeća moći da preuzmu aplikaciju koja će proveriti da li su informacije o zdravstvenom / vakcinalnom statusu koje pružaju gosti tačne. Aplikacija Covid Free GR biće besplatna i dostupna u onlajn prodavnicama aplikacija za telefone i tablete.

Ponovio je da bi oni koji ne poštuju mere mogli da budu kažnjeni novčanim penalima – od 2.000 do 10.000 evra – ali i gubitkom licence za rad.

Izvor: nova.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
21°C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 9 km/h
Sutra
28°C
2024-03-31
27°C
2024-04-01
27°C
2024-04-02
20°C
2024-04-03
20°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više