Facebook-u
Twitter-u

Одлазак на одмор ове сезоне због пандемије имаће и додатни трошак осигурања како би путници на дестинацијама могли да, у случају оболевања, добију неопходну здравствену помоћ.

Уз уобичајено путно здравствено осигурање, већина осигуравајућих кућа је већ припремила пакете који се доплаћују углавном 50 одсто од вредности основног осигурања. У ту цену урачунати су сви трошкови лечења, лекова и медицинских средстава, боравка у болници, али ово осигурање не  покрива самоиницијативно тестирање и трошкове боравка у карантину. Како су нам јуче потврдили у неколико великих осигуравајућих кућа, ови пакети важе за већину туристичких дестинација на које се у овом тренутку из Србије може путовати.  Александар Сеничић, директор Националне организације туристичких агенција Јута, каже за „Политику” да је важно да путници знају да су услуге лекара и пружање медицинске помоћи изузетно скупе у иностранству и да је најлакши начин да се то превазиђе да уз себе имају полису путног здравственог осигурања за време трајања путовања.

– Треба обратити пажњу на износ покрића полисе као и на евентуални износ учешћа у осигураном случају, такозване франшизе која се разликује од осигуравача до осигуравача. Напомињем да је важно прочитати опште услове осигурања како бисте знали шта све покрива и под којим условима таква полиса – каже наш саговорник из Јуте. Додатно ковид осигурање је потребно и препоручено за сва путовања у тренутку пандемије. Такви додаци основне полисе здравственог осигурања покривају део трошкова разболевања од ове заразне болести, јер основна полиса у највећем броју случајева не покрива те трошкове.

Сеничић каже да се ово осигурање може обезбедити и у туристичким агенцијама или осигуравајућим кућама, али је најважније утврдити колика је осигурана сума тог ковид додатка и која је врста покрића. Иначе, на нашем тржишту не може се купити само ковид осигурање  без основне полисе осигурања.

– И даље има путника који су до сада путовали без осигурања. Мислим да то у овом тренутку није паметно. Иако у највећем броју случајева на граничним прелазима нико не тражи полисе здравственог осигурања на увид, у интересу је путника да је поседују због могућих проблема и јако великих трошкова чак и за баналне медицинске услуге у иностранству – каже директор Јуте.

Он додаје да је за сада само Грчка објавила да ће сносити трошкове лечења гостију уколико на овој дестинацији оболе од ковида 19, а нешто слично је урадио и Кипар од почетка пандемије. Остале земље неће одбити да помогну туристима, али само полиса може покрити трошкове лечења и то у износу покрића који је закључен.

– У сваком случају да би се избегли могући проблеми, препорука је да се поседује полиса осигурања са овим додатком за ковид, јер би то свакако смањило или решило евентуалне проблеме, а они су могући с обзиром на епидемиолошку ситуацију – каже Александар Сеничић. Он додаје да је врло важно да се путници упознају са процедуром активирања полисе у случајевима болести која је објашњена на свакој полиси. И у агенцијама, као и у осигуравајућим кућама напомињу да овакав вид здравствене „заштите” није скуп с обзиром на сигурност коју пружа.

Плаћен и хитан повратак у земљу
На сајту једне осигуравајуће куће наведено је да ковид осигурање покрива трошкове неопходних медицинских прегледа овлашћеног лекара и трошкове тестирања у случају испољавања симптома инфекције ради хитне медицинске помоћи и дијагнозе инфекције ковидом 19. Ова врста осигурања подразумева и трошкове набавке лекова у ванболничком лечењу за случај потврђене инфекције, као и болничко лечење у складу с овим условима, као и могућу репатријацију, односно повратак у земљу, у вредности до 5.000 евра у складу с условима полисе и пакета путног осигурања.

 

Izvor: politika.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
21°C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 9 km/h
Sutra
28°C
2024-03-31
27°C
2024-04-01
28°C
2024-04-02
19°C
2024-04-03
21°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više