Facebook-u
Twitter-u
7 razloga da odete u Budimpeštu ove zime

Jedan od razloga zbog kojih ljudi rado odlaze u Budimpeštu jesu lekovite i prijatne banje zbog kojih je grad koji se nalazi na svega nekoliko sati od Beograda omiljena vikend destinacija.

Tradicija opuštanja u termalnim vodama u Budimpešti datira još iz prvog veka. Oni koji jednom probaju taj užitak uvek žele da se vrate nazad, a samo oni koji su ih posetili znaju šta je to toliko čarobno u mađarskim banjama.

Kupatila je puno, a osim po uređenju i sadržajima razlikuju se i prema cenama i gužvama, u zavisnosti od toga da li tu dolaze dolaze li lokalci ili turisti. Neke od njih otvorene su i noću, a ponegde su određeni dani u nedelji rezervisani za žene ili muškarce.

Tokom radnih dana gužve su manje, a cene nešto niže. Odlučite li se za Széchenyi ili Gellért, isplati se da ustanete ranije i da uživate od 6 i 9 časova jer tada ima najmanje turista.

Kupanje u vrućoj vodi na otvorenim bazenima poseban je doživljaj tokom tmurnih zimskih dana, a većina banja (osim Veli Bej i Király) omogućuje kupanje na otvorenom. Nudizam nije dozvoljen, ali u termama Rudas dopušten je danima koji su rezervirani samo za žene ili samo za muškarce.

Jedno je od iskustava snalaženje u lavirintima koji vode od bazena do ormarića i sauna, ali na to ne treba gledati kao na gnjavažu, nego kao istraživanje. Temperature vode najčešće variraju od 30 do 40 stepeni, a korištenje hladnih bazena i sauna većinom je uključeno u cenu.

Osim kupaćeg kostima potrebne su vam japanke i peškir, kao i kapa za kupanje ukoliko poželite da koristite bazene. Najveći obožavatelji lekovitih voda koje obiluju mineralima odlaze u Széchenyi, Rudas, i Lukács, gde se mogu i piti, pa i poneti kući. Sve banje osim Király dostupne su i u invalidskim kolicima.

Rudas

Izgrađene u 16. veku, Rudas su najbolje turske terme u Budimpešti. Posebne su zbog osmougaonog bazena i kupole izrađene od obojenog stakla. Kompleks nudi termalne bazene, parna kupatila i saune. Na raspolaganju je 11 zatvoreni i jedan otvoreni bazen. Ali proverite šta sve uključuje vaša ulaznica.

Tokom nedelje, svim danima osim utorka, koji je ženski dan, samo je muškarcima dopušten ulaz u turski deo. Tokom vikenda prepuno je turista, ali drugim se danima "lakše diše". Cena je ulaznice oko12 evra, a studenti i penzioneri imaju popust. Radnim danima ulaznice su jetinije nego vikendom. Bazeni se otvaraju u 6 časova, saune od 8 i otvoreni su do 22. Petkom i subotom je noćno kupanje od 22 do 4 sata, ali tada se ne može koristiti i sauna.

Gellért

Kupanje u termalnim vodama secesijskog Gellert spamože da se uporedi sa kupanjem u katedrali. Zatvoreni bazeni najlepši su u Budimpešti, gde se glavni bazen nalazi ispod veličanstvene staklene kupole prepune mozaika i vitraža, a okružen mnogim kipovima. Zbog togu su ovde gužve uobičajene, osim u rana jutra.

Dva su otvorena i osam zatvorenih bazena, a na raspolaganju je i sauna. Gellért je otvoren od 6 do 20 časova, a cena je oko 22 evra u toku nedelje, dok je vikendom nešto skuplja.

Lukács

Smeštena u zgradi s veličanstvenom arhitekturom iz 19. veka, banja Lukács ima raznovrsne bazene, i otvorene i zatvorene. Mala je oaza zdravlja, a lekovita voda dolazi iz izvora pećine János Molnár, za koju se smatra da je među najkvalitetnijima u gradu.

Gužve su česte, a na raspolaganju su termalna kupatila, slana soba i saune. Temperatura vode kreće se između 22 i 40 stepena. U ponudi imaju i raznovrsne masaže.

Radno vreme im je od 6 ujutro do 22 časa, a cena ulaznice od oko 12 evra, u zavisnosti od toga idete li vikendom ili u toku nedelje, treba li vam ormarić itd. Jutarnje kupanje može biti i jeftinije.

Széchenyi

U neobaroknoj masivnoj zgradi sagrađenoj 1913. godine, a smeštenoj u samom gradskom parku nalaze se Széchenyi spa, najpopularnije terme u Budimpešti – i najveće u Europi. Godišnje ih posećuje 1,7 miliona ljudi, a lokalaca gotovo da nema. Gužve su uobičajene.

Taj spa ima 18 bazena, a cena za njihovo korišćenje iznosi oko 20 evra. Na raspolaganju su i brojni lekoviti tretmani i masaže, a sve ove usluge možete da korisute od 6 do 22.

Király

Király ima četiri zatvorena bazena s temperaturom vode između 26 i 40 stepena i jedan otvoreni bazen sa vrućom vodom koji se koristi u toku toplih meseci. Ovde su prva turska kupatila sagrađena još 1565. godine, a ceo ambijent odiše istorijom.

Turci su izgradili taj kompleks izvan centra i gradskih izvora termalne vode u slučaju opsade. Infrastruktura je u tipičnom turskom stilu s osmougaonom staklenom kupolom i osmougaonim bazenom. Radno vreme im je od 9 do 21 sat, a cena ulaznice od oko 10 evra. Gužve su uobičajene, ali banju ne posećuju samo turisti.

Veli Bej

Veli Bej je za vre,e Osmanskog carstva bila je najveća i najlepša banja u Budimpešti, a nakon nedavne renovacije moderno i tradicionalno spojilo se u harmoničnu celinu. Turske kupole i prekrasni lukovi vode do staklenog krova pod kojim su parna kupatila i saune.

Veli Bej jedine su banje koje vodi rimokatolički red, ali ne da bi profitirali – zbog čega su jedne od najjeftinijih u gradu. Na raspolaganju je sedam bazena. Ulaznica je od oko 9 evra, a otvoreni su od 6 sati ujutro do podneva, pa opet od 15 sati do 21.

Dandár

Dandár je pod radarom turista pa predstavlja jedno od najautentičnijih iskustava u Budimpešti. Prekrasna banja nalazi se u art deco zgradi iz 1930. godine. Vrući otvoreni bazen pravo je utočište za sumorne zimske dane.

Cena je od oko 7 evra, a jutarnje kupanje ili ulaznica za studente i penzionere je još i manje. Od ponedeljka do petka rade od 6 do 21 sat, a vikendom od 8 do 21, piše "Pun kufer".

Izvor: b92.net

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
18°C
Vazdušni pritisak: 1006 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: J
Brzina vetra: 15 km/h
Sutra
26°C
2024-03-30
28°C
2024-03-31
27°C
2024-04-01
27°C
2024-04-02
19°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više