Facebook-u
Twitter-u
Pasoši mogu biti samo u ovim bojama, a svaka boja nosi posebno značenje

U svetu postoje svega četiri boje pasoša, a za svaku boju postoji objašnjenje.

Crvena

Crvena je najčešća boja za pasoš, a uglavnom je biraju zemlje koje su bile komunističke, ili su to još uvek poput Srbije, Slovenije, Kine, Rusije, Letonije, Rumunije, Poljske i Gruzije. Takođe, crvene boje su pasoši skoro svih članica EU, osim Hrvatske.

U državama koje žele da se priključe uniji su već nekoliko godina pasoši crvene boje, a to je slučaj sa Severnom Makedonijom, Turskom i Albanijom.

Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru su članovi Andske zajednice nacija, i oni takođe imaju pasoše tamno crvene boje.

Plava boja predstavlja „Novi svet“ kojem pripada 15 karipskih država. Plavu boju pasoša koriste i članovi trgovinske unije Merkosur. Od članica ove unije jedino stanovnici Venecuele još uvek imaju crvene pasoše. Građani SAD plave pasoše koriste od 1976. godine.

Zelena

Zelene pasoše poseduje stanovništvo gotovo svih zemalja gde je islam dominantna religija, jer se smatra da je zelena bila omiljena boja Proroka Muhameda. Zeleni pasoš imaju i države Ekonomske zajednice država zapadne Afrike, kao što su Burkina Faso, Nigerija, Niger, Obala Slonovače i Senegal.

Crna

Crnu boju koristi svega nekoliko zemalja. Od afričkih zemalja to su Bocvana, Zambijam Burundi, Gabon, angola, Čad, Kongo i Malavi, a osim njih, crnu boju pasoša koristi i Novi Zeland jer je u ovoj državi crna nacionalna boja.

Izvor: b92.net

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
18°C
Vazdušni pritisak: 1006 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: J
Brzina vetra: 15 km/h
Sutra
26°C
2024-03-30
28°C
2024-03-31
27°C
2024-04-01
27°C
2024-04-02
19°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više